Mlin za biber – pribor neophodan za svaku kuhinju

Mlin za biber – pribor neophodan za svaku kuhinju 

mlin_za_biber_malaBiber je jedan od najpopularnijih i najstarijih začina. Vrednost bibera se u starim vremenima merila zlatom. To je univerzalan začin i koristi se u gotovo svim jelima sa izraženim ukusom. U velikom broju recepata stoji: dodati so i biber po ukusu. Rimski kuvar Apicije preporučio je biber i u pripremi slatkih jela. Najbolje je da se biber, melje direktno u hranu. Postoji više vrsta bibera koji su u svakodnevnoj upotrebi: crni, beli, zeleni, crveni, ružičasti, sivi.

Da biste dobili izraženiji ukus bibera potreban vam je mlin za biber. Mlin za biber je pribor neophodan za svaku kuhinju. Ranije, dok tehnološki procesi i proizvodnja nisu bili toliko razvijeni, svaka kuhinja imala je mlin za biber. Vremenom je ovaj dragoceni pribor pao u zaborav jer se masovno koristio unapred pripremljen, samleven biber. Danas se mlin za biber ponovo vraća u naše kuhinje. Za to su zaslužni i svetski poznati kuvari koji insistiraju na svežini namirnica i začina. Sigurno ste i sami, gledajući kulinarske emisije, mnogo puta videli kuvare koji melju biber direktno u jelo. Svako ko voli izraženije ukuse koristiće mlin za biber u pripremi jela.

Prednosti upotrebe mlina za biber:

– izraženiji ukus bibera
– zdraviji način upotrebe bibera
– jača aroma (posebno kod belog bibera)
– mogućnost podešavanja veličine komadića
– lak za upotrebu i održavanje
– možete lako dobiti samlevenu mešavinu više vrsta bibera

biber

U ponudi je širok izbor mlinova za biber od onih tradicionalnih do moderno dizajniranih. Vremenom su mehanizmi za mlevenje usavršeni tako da možete podešavati željeni stepen mlevenja – od najfinijeg do krupno mlevenog bibera. Standardni mehanizam mlina za biber usitnjava zrno razdvajajući ga na manje delove. Tako se aroma i ulja iz bibera polako oslobađaju u hranu.

Mlin za biber može biti napravljen od različitih materijala poput keramike, drveta ili metala. Mehanizam, koji usitnjava biber, najčešće je od metala. Nerđajući čelik je idealan materijal za mlin zato što ne korodira. Na tržištu se mogu pronaći i mlinovi za biber koji rade na baterije. Upotreba ovakvog mlina je veoma brza i jednostavna. Dovoljno je samo pritisnuti dugme i biber je samleven u par trenutaka.

Mlin za biber, pored toga što je veoma koristan, može biti dekorativan, efektan detalj u vašoj kuhinji ili trpezariji. Zahvaljujući raznim oblicima i bojama, lako se uklapa kao dekoracija na stolu ili u kuhinji.

Trenutno u ponudi:

Ostavite odgovor